Ce ar trebui sa contina manualul de politici contabile ?

 

Modul de prezentare

Potrivit reglementarilor contabile, politicile contabile pot să apară sub formă de:

a) un document (manual) care cuprinde atât reguli şi tratamente contabile prevăzute de reglementările contabile, cât şi documente justificative ce stau la baza înregistrării operaţiunilor economico-financiare;

b) două sau mai multe documente care formează un tot unitar, cum este cazul societăţilor comerciale care utilizează programe informatice complexe care au proceduri şi înregistrări standardizate. În astfel de cazuri, se poate ca regulile contabile aprobate de administratori să fie completate cu tratamentele contabile şi procedurile de sistem.

(P) Manual de Politici Contabile + Manual de Proceduri Contabile, in format editabil

Continutul Manualului de Politici Contabile

Prezentăm în continuare câteva din elementele care trebuie cuprinse în politicile contabile:

1. Identificarea societăţii comerciale:

• denumirea societăţii;

• adresa;

• numărul din registrul comerţului;

• codul unic de înregistrare.

• prezentarea pe scurt a activităţii entităţii, plecând de la actul constitutiv al acesteia.

Si în situaţiile financiare anuale este prezentat un extras din politicile contabile, astfel ca utilizatorii de informaţii să înţeleagă semnificaţia indicatorilor din bilanţ şi contul de profit şi pierdere şi, după caz, situaţia modificărilor capitalului propriu şi situaţia fluxurilor de numerar.

2. Cadrul de reglementare în baza căruia au fost elaborate politicile contabile.

Exemplu “ Prezentele politici contabile sunt elaborate în baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1802/2014” sau “ în baza IAS/IFRS” dacă societatea comercială întocmeşte şi situaţii IFRS.

3. Precizarea ca in contabilitate se utilizeaza limba romana (chiar dacă este prevăzută în legislaţia naţională obligativitatea conducerii contabilităţii în limba română ).

4. Menţionarea monedei în care este ţinută contabilitatea, respectiv leu sau leu şi valută în cazul tranzacţiilor în valută.

5. Obiectivele politicilor contabile

Exemplu : “ Prezentele politici contabile cuprind reguli de recunoaştere, evaluare şi prezentare în situaţiile financiare a elementelor de bilanţ şi cont de profit şi pierdere, precum şi reguli pentru conducerea contabilităţii în societatea X.”

6. Modul în care se procedează atunci când entitatea derulează operaţiuni pentru care nu are prevăzute tratamente contabile în politicile contabile aprobate.

Exemplu: “În cazul efectuării unor operaţiuni pentru care nu există prevedere expresă în prezentele politici contabile, conducerea compartimentului financiar-contabil va efectua înregistrările contabile în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, cu completarea şi aprobarea ulterioară a politicilor contabile aplicate în aceste cazuri, dar nu mai târziu de întocmirea situaţiilor financiare anuale.”

7. Mentiunea ca că regulile şi tratamentele contabile cuprinse în politicile contabile trebuie să respecte legislaţia naţională în ansamblul său.

Exemplu: “ Prezentele politici contabile trebuie aplicate cu respectarea legislaţiei, în general, şi a celei care reglementează aspecte financiar-contabile (ordine ale ministrului finanţelor publice etc.), în mod special. “

8. Stabilirea modului de corectare a erorilor contabile.

Corectarea erorilor contabile se efectuează astfel:

• erorile aferente exerciţiului curent se corectează pe seama contului de profit şi pierdere, prin stornarea operaţiunilor eronate şi înregistrarea corectă a operaţiunilor. În funcţie de posibilităţile oferite de programul informatic utilizat, se poate preciza dacă stornarea se efectuează prin înregistrarea operaţiunilor iniţiale în roşu sau prin înregistrarea inversă ;

• erorile aferente exerciţiului precedent se corectează pe seama rezultatului reportat sau a contului de profit şi pierdere, în funcţie de semnificaţia erorii contabile. În acest caz se va stabili ce înseamnă eroare semnificativă. Se poate preciza că pentru erorile aferente exerciţiilor anterioare, conducerea compartimentului financiar-contabil informează consiliul de administraţie cu privire la natura erorii, valoare, cauze etc.

9. Precizarea faptului că politicile contabile aprobate respectă conceptele şi principiile cuprinse în reglementările contabile aplicabile. Fără a fi necesară enumerarea tuturor conceptelor şi principiilor prevăzute de reglementările contabile aplicabile, precizarea că politicile contabile se bazează pe acestea este suficientă pentru cei care le analizează.

În măsura în care se doreşte prezentarea tuturor conceptelor şi a principiilor contabile, entitatea poate proceda în acest sens.

10. Procedura de aplicare a manualului de politici contabile şi control asupra modului de respectare a acestuia.

(P) Manual de Politici Contabile + Manual de Proceduri Contabile, in format editabil

Articole similare

Comentariul tau aici